Blikvangers 27 mei t.e.m. 2 juni 2024

Steven D’Haese
Wellicht de koudste en onguurste einde mei week uit de geschiedenis! Tot zondag was geen enkele echte blikvanger gemeld en hadden we al een noodverslagje klaar.
Maar dat was zonder Lowie Lams gerekend die er op zondag 02 juni op zijn eentje zelf twee spotte: 1 zp grauwe fitis in het Visserskruis en 1 zp roodmus aan het CTO, beiden te Zeebrugge! Knap!
De Nederlanders noteerden met Grote Tafeleend te Zoetermeer een nieuwe soort voor hun land!
De Kwetshaeghe te Varsenare blijft één van onze interessantste gebieden: vlug even in Avimap gegrasduind en volgend aantal relatief zeldzame terrritoria werd tijdens de 4 eerste telrondes opgetekend: 3 zomertaling, 12 krakeend, 9 dodaars, 4 geoorde fuut, 21 kluut, 8 steltkluut, 1 roerdomp, 4 kokmeeuw, 12 cetti’s zanger, 64 rietzanger en 4 snor!
Verder toch wel heel interessant – de studie van de nachttrek boven Sint-Kruis door Patrick Vandousselaere. Zo nam zijn recorder alleen deze week al de roepen van steltkluut, slob – en krakeend, kwak , waterral en tureluur op!
Verder vermeldingswaardig deze week in eigen regio: op 27/05 2 zwarte ibis te Uitkerke, 1 zomertortel over Knokke en 1 w grauwe kiekendief over Heist op 28/05, 1 purperreiger aan de Roksemput en 1 zp snor in Vloethemveld Zedelgem op 29/05 en tot slot 1 kleine strandloper en 1 pontische meeuw op 30/05 in het Zwin en 1 slechtvalk te Zedelgem.
Volgende week meer te vertellen? En we duimen voor een stabielere gezondheidstoestand bij Geert Declercq.
Tekst: Frank De Scheemaeker
Foto’s: Patrick Keirsebilck (steltkluut + zomertaling, zomertortel, rietzanger, krakeend & zwarte ibis)