Sfeerverslag woensdagavond 10/07 : fietstocht Uitkerkse Polders en omgeving

Steven Dโ€™Haese
De weergoden waren ons ongelofelijk maar waar opnieuw zeer gunstig gezind voor onze 5de en voorlaatste Mergus avondactiviteit. Met een 15-tal goedgezinde Mergussers verzamelden we met de fiets in de hand op de parking nabij het kerkhof van Wenduine. Daar wachtte onze gids Dirk ons op voor een fietstocht doorheen zijn Uitkerkse polders.
Nabij het startpunt hielden we reeds halt aan de kleiputten van Wenduine waar we vanaf de kijkwand naast heel wat kokmeeuwen, kleine mantels, kuifeenden, jonge bergeenden en zomerganzen zoals nijlgans en grauwe gans ook een aantal pleisterende en opvliegende koereigers alsook een lepelaar konden spotten. Ook een aanwezige oeverloper liet zich hier zien en horen.
Dit Mergusgebied beheerd door Natuurpunt werd aangelegd ter compensatie door uitbreiding van de haven van Zeebrugge.
Vervolgens namen we terug de fiets de Uitkerkse polders in, onderweg werd onze weg doorkruist door een overvliegende groene specht met zijn bekende roep. Onze volgende halte was voor de meeste onder ons totaal nog niet bekend maar wat een interessant plekje ! Prachtige natuur te midden de Wenduinse Manitobawijk, natte weiden met wat plasjes en een aantal mooie waarnemingen: enkele foeragerende tureluurs, scholeksters, een kemphaan en zowaar heel dicht een zwarte ibis. Deze soort werd oorspronkelijk gezien als een echte dwaalgast voor onze regio maar wordt door de uitbreiding van zijn populaties in o.a. Frankrijk meer en meer waargenomen bij ons. Boven ons hoorden we het gemiauw van een overvliegende zwartkopmeeuw, op de iets verder gelegen natte weilanden zagen we vele tientallen rustende zwartkoppen tussen de meer bruinige kopjes van kokmeeuwen. Een plaats om te onthouden en zeker en vast terug te keren !
Onze tocht ging verder langs de polders met regelmatig blauwe reigers alsook alle witte reigers : kleine en grote zilverreiger en hier en daar overvliegende koereigers wellicht op weg naar hun slaapplaats. Op de weiden en akkers ook heel wat wulpen tussen enkele kieviten, langs de rietkragen hoorden we hier en daar nog een bijna uitgezongen rietzanger en in de blauwe avondlucht zong een veldleeuwerik nog zijn laat liedje … Het begon stilaan te duisteren dus je weet maar nooit en jawel : een jagende velduil werd opgemerkt en hebben we gevolgd tot op zijn rustpaaltje nabij de Blankenbergse vaart. Een prachtig beeld waar iedereen maar niet genoeg van kreeg …
Op weg naar Wenduine werden we nog verder verwend met langs de Reigersweiden nog 2 bosruiters, een kleine plevier, zowaar in 1 beeld kleine, grote zilver en lepelaar, gevolgd door opvliegende graspiepers en een roodborsttapuit.
Rond 22u00 kwamen we terug aan bij onze parking, nog net op tijd om het slot mee te pikken van de EK-match, jammer voor oranje …
Was een prachtige avond met een hartelijk woordje dank aan onze gids Dirk ๐Ÿ‘๐Ÿ‘Œ
 
 
Tekst & foto’s : Steven D’haese