Mergus Nieuwsbrief – augustus 2024: woensdagavond activiteit – naar de baai van de Somme – Mergus Zomerfeest – projecten – zeldzame broedvogels Nederland 2023 – overlijden.

Frank De Scheemaeker

Mergus Nieuwsbrief – augustus 2024: woensdagavond activiteit – naar de baai van de Somme – Mergus Zomerfeest – projecten – zeldzame broedvogels Nederland 2023 – overlijden.

 

Woensdagavond 07 augustus 2024: avond carpooling autotocht naar de Sophiapolder

07.08.2024 18.00 uur P&R L. Coiseaukaai Brugge

18.30 uur parking grensovergang Sint Anna ter Muiden

autotocht Sophiapolder en omgeving Stefaan Anseeuw en Johan Debuck

 

Zaterdag 17 augustus: daguitstap doen naar de baai van de Somme op zaterdag 

Jef Dekempe nodigt uit: een groot natuurgebied aan de monding van de Somme, duizenden vogels en honderden zeerobben kun je er zien, sommige trekvogels zijn nog in zomerkleed. Het is een wandeling van ong. zeven en een half uur, rust- en kijktijden inbegrepen. We moeten zeker door water, soms door slijk. Laarzen kunnen of waterschoenen of op blote voeten. Een zitje voor op het natte zand voor de picknick, is aangeraden 

  • Meenemen: picknick en drank voor de ganse dag, verrekijker, telescoop, vogelgids.
  • Afspraak: acht uur aan de randparking Steenbrugge,
  • Leiding: Jef Dekempe,  email jefdkaom@hotmail.com

Gelieve te melden als ge mee gaat –  groetjes Jef.

 

Mergus Zomerfeest – daguitstap met de bus

We noteren voor het ogenblik exact 40 ingeschrevenen – dus nog tien Mergus vogelaars te gaan voor een volle bus! Welkom! Stuur een mailtje naar frank4022@gmail.com en wacht zijn bevestiging af vooraleer over te schrijven. Ook eetkeuze aangeven aub.

Mergus Zomerfeest: zondag 08 september – bustrip langs de Schelde en Durme

Mogen we jullie van harte uitnodigen zondag 08 september voor een bezoek aan de Kalkense Meersen en het Berlare Donk natuurreservaat. Plaatselijke gidsen leidden ons mee rond! We bieden volgend programma aan:

Start: 07u30: gekende randparking Louis Coiseaukaai – Haven Brugge tov Politiehuis

Ca 08u30 – in principe met Het Veer te Schellebelle de Schelde over voor een achttal km durende wandeling doorheen de Kalkense Meersen, waar we een oude rivierduin doorkruisen en uitgestrekte (grutto) weilanden passeren met veel vogels en vlinders! Wie weet visarend!

Ca 12u15 lunch in Eetcafé De Pastorij – aperitief, soep, hoofdgerecht, koffie, 1 drankje inbegrepen

Hoofdgerecht: keuze uit: balletjes in tomatensaus of varkenswangetjes met slaatje en frietjes.

Veggie: salade geitenkaas of salade berloumi

 

Ca 14u15 bus naar Berlare Donk voor ca 4 km wandeling dor het Donkreservaat. Daar wisselen oude broekbossen die kolonies aalscholver en blauwe reiger herbergen, fraaie turfputten, veengraslanden, rietvelden, zeggevegetaties, drijftillen en een historische eendenkooi elkaar af

Ca 17u – tijd voor een afsluitend drankje en sanitaire stop in Brasserie De Zonnevallei in Nieuwdonk waar de wandeling eindigt!

Ca 18u de bus naar Brugge waar we rond 19u15 zullen aankomen!

Praktisch

We bieden deze dag zoals steeds aan een bijzondere prijs aan om onze sympathisanten te bedanken voor het unieke vrijwilligers telwerk dat ze verrichten.

Graag een inschrijvingsmailtje terug naar fds4022@gmail.com met daarbij de vermelding van het aantal aanwezigen – en keuze balletjes in tomatensaus, varkenswangetjes, salade geitenkaas of salade berloumi per persoon.

En na bevestiging graag onmiddellijk 25€ per volwassene en 15€ jonger dan 16 jaar overschrijven op onze gekende Mergus rekening er BE 15 8917 5408 0030 p.a. Mergus, Pastoriestraat 174, 8200 Sint-Andries met vermelding aantal deelnemers!

We zien uit naar jullie inschrijving en een prachtig dag! Nog vragen contacteer Frank

 

PROJECTEN

Zwaluwen: de meeste broedvogeltellingen liepen binnen – nog slechts enkele gemeenten ontbreken! Stuur maar door hé – zodat voor de september nieuwsbrief we een leuk overzicht kunnen brengen

Regionale broedvogelbijdrage2022: is uiteindelijk af geraakt – zijn nu volop met de eindlay-out bezig

Vogelatlas: warme oproep naar iedereen die een hok telde zijn eindschatting zo vlug mogelijk te af te werken en naar me door te sturen ter finale controle

 

ZELDZAME BROEDVOGELS IN NEDERLAND IN 2023

Voor diegenen die niet op de Sovon Nieuwsbrief geabonneerd zijn – een klein overzicht: middelste bonte specht zet door, zwarte mees en matkop nemen verder af. Buidelmees, blauwe kiekendief en kleine barmsijs staan op het punt te verdwijnen als broedvogel. Stijgen ook jaar per jaar: zeearend, oehoe, pontische meeuw en rode wouw. Verder reeds 39 territoria wouwaap, voor het eerst meer dan 100 steltkluut, 1 bonte strandloper en 9 territoria hop.

 

NET BINNENGELOPEN BERICHT

We vernemen net dat Antoon (niet verwarren met Joseph aub)  Verleye – ex leerkracht van de Frères – en bezieler van de  jongeren natuurstudiegroep in de tijd aldaar – eveneens medewerker aan onze jaarboeken in de jaren ’80 – deze week overleden is. We bieden zijn ganse familie onze oprechte deelneming aan.

Tot woensdag

Frank en zijn ganse bestuursploeg!