Blikvangers 2 t.e.m. 8 september 2024

Steven D’Haese
Opnieuw een heel vogelrijke week met makkelijk 130 unieke soorten per dag!
De vogel van de week is ongetwijfeld de roodpootvalk! Er is een grote westelijke influx voor het ogenblik en wij genieten daar mee van! Twee juveniele vogels pleisterden de ganse week in de Oude Hazegraspolder te Knokke en zwervende vogels werden o.a. opgemerkt te Snellegem, Vlissegem, Heist, Aartrijke en Torhout.
 
 
Het aantal pleisterende visarenden in het Zwin liep op tot 3 en ook in het Vloethemveld te Zedelgem de ganse week aanwezig. Op veel andere plaatsen doortrekkers gemeld.
De dwergarend te Zedelgem is nooit weggeweest en ook deze week regelmatig gezien.
De purperreiger pleistert nog de ganse week te Uitkerke en draaihalzen zo goed als dagelijks in de rand haven/kuststrook van Heist.
De doortrek van tapuit, paap, bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart, enz. was de ganse week heel intens!
Verder een samenvatting van de leukste soorten dag per dag:
02/09: Zwin: de kaap van de 1000 (1050) brandganzen overschreden in het Zwin; nu al 48 kleine zilverreigers passeren er op slaaptrek richting Nieuwe Vrede, ca 5000 spreeuwen slapen in de Nieuwe Dievegatkreek; 1 grauwe kiekendief . Een eerste smient in Vloethemveld.
03/09: 2 reuzenstern Baai van Heist; ook 24 koereigers aldaar overvliegend! Hop aan de Westdam en goudvink te Torhout.
04/09: 1 purperreiger Oudenburg. Vangst struikrietzanger Zwinpark.
05/09: auditief porseleinhoen + ortolaan over Sint-Kruis (nachtopname), een eerste paarse strandloper te Blankenberge. Ook ortolaan auditief over Vlissegem!
06/09: 1 roerdomp Uitkerke, auditief morinelplevier Sint-Kruis – veel stootvogeltrek in het binnenland maar beperkt aan de kust.
07/09: grauwe en blauwe kiekendief in het Zwin.
Tekst: Frank De Scheemaeker
Foto’s: Patrick Keirsebilck (roodpootvalk, ortolaan, regenwulp, grauwe kiekendief, bruine kiekendief, kleine strandloper)