Blikvangers 16 t.e.m 22 september 2024

Steven D’Haese
Opnieuw een zonnige week, met veel noordoostenwind en warme temperaturen. Volop najaarstrek en aankomst eerste wintergasten, maar echte krenten ontbreken voorlopig. Een overzicht:
 
De vaste waarden
De dwergarend blijft het naar zijn zin hebben in de onmiddellijke omgeving van Vloethemveld Zedelgem, waar ook nog steeds een visarend pleistert. In en rond het Zwin dagelijks tot 3 visarend, 1 roodpootvalk en tot 20 soorten steltlopers!
 
Opvallend
Op vrijdag 20 en zaterdag 21 september opvallende beweging van grote zilverreigers verspreid over de ganse regio en doortrek van graspiepers, lepelaars en aalscholvers, vooral in de kustzone.
Verder worden in de kustbosjes en omliggend polder nog dagelijks paap, gekraagde roodstaart, bonte vliegenvanger en boompieper gemeld, net als een toenemend aantal vuurgoudhaantjes en oeverpiepers.
 
 
 
Van dag tot dag
16/09: 1 geelpootmeeuw Wingene
17/09: vangst Groenlandse tapuit Heist, graszanger Maleveld Sint-Kruis
18/09: toendrarietgans Kleyne Vlakte Knokke, 55 kleine zilverreiger naar slaapplaats Nieuwe Vrede Knokke
19/09: heel bijzonder: 4 grote zaagbek over Kwetshage Varsenare! 3 geoorde fuut Roksemput
20/09: 550 brandgans, 7 lepelaar, 103 koereiger en 4 grote zilverreiger sliepen in de Kleiputten Wenduine, rode wouw over Heist en Knokke, 1 smelleken in het Zwin, groepje 7 grote lijster Vloethemveld Zedelgem
21/09: 25 koereiger slapen langs Damse Vaart. Purperreiger in Uitkerke, eerste bladkoning te Heist en ook sperwergrasmus aldaar!
22/09: morinelplevier over Zwin, grijze wouw over Achterhaven Zeebrugge en 1 draaihals Sashul Heist
 
Tekst: Frank De Scheemaeker
Foto’s: Patrick Keirsebilck (dwergarend, lepelaar, koereiger, rode wouw, kleine zilverreiger, draaihals)