Blikvangers 23 t.e.m 29 september 2024

Steven D’Haese
Wisselvallig weer deze week! Zowel op 25, 27 en 28.09 krachtige Westenwind wat kleine aantallen zeevogels dicht bij de kust bracht! Op 29.09 dan weer een rustige zonnige dag die voor veel animo in de kuststrook zorgde!
De vaste waarden:
Visarend noch steeds in het Zwin en rond Vloethemveld, waar de dwergarend ook nog steeds pleistert! Ook de purperreiger nog steeds te Uitkerke.
Eén echte uitschieter:
Een kleine vliegenvanger liet zich moeilijk en slechts door 3 vogelaars bekijken aan het Visserskruis te Zeebrugge op 24 en 25/09.
 
 
Heel mooi in beeld gebracht:
Een vroege bladkoning op 23/09 te Beernem (zie www.mergus.be).
Verder dag per dag:
23/09: 2 geoorde fuut Zwin (ook verder in de loop van de week opgemerkt), ook minstens 20 graszanger en reeds 15 oeverpieper aldaar, blauwe kiekendief Assebroekse Meersen , daar nog steeds graszanger territoriaal.
24/09: 1 roerdomp over Sint-Kruis (nachtopname), 2 kwak NO over Uitkerke (ook al ’s nachts en dus ook auditief), de eerste sneeuwgors voor het nieuwe winterhalfjaar te De Haan (ook hier mooie bewijsfoto op www.mergus.be).
25/09: kleine en grote jager langs Wenduine, net als jan van gent en drieteenmeeuw.
26/09: opnieuw kleine jager en nu ook roodkeelduiker langs Wenduine.
27/09: tegen de avond – wind draaide rond 16u naar NW vandaar: noordse en grauwe pijlstormvogel, noords stormvogel, dwerg- en drieteenmeeuw, kleine en grote jager langs Zeebrugge en Wenduine.
28/09: kleine groepjes rotganzen langs Zeebrugge en Wenduine, ook nog enkele jagers en pijlstormvogels! Claim van een grauwe fitis in Zeebrugge (roep).
29/09: aankomst eerste kleine rietgans Uitkerke, 881 lepelaar – 3411 graspieper – 354 aalscholver langs de Fonteintjes, 12 roek over Heist, grote jager en pontische meeuw voor Zeebrugge, in totaal 59 waarnemingen van bladkoning in de ganse kustzone! Dat belooft voor oktober! Wellicht ook de laatste dag met zoveel braamsluiper, fitis, bonte vliegenvanger, gekraagde roodstaart, paap, sprinkhaanzanger en boompieper samen aanwezig.
 
Tekst: Frank De Scheemaeker
Foto’: Patrick Keirsebilck (kleine vliegenvanger, dwergarend, bladkoning, paapje, grauwe pijlstormvogel, kleine jager)