De afgelopen week is weerkundig eenvoudig samen te vatten : zwaar bewolkt, fris en weinig wind uit oostelijke richtingen.
Veel waarnemers geven aan dat er weinig wintervogels zijn. Dat zal allicht meer zijn dan een aanvoelen, aangezien op de winterkaart van Europa de winter pas begint boven Zuid – Zweden , en er is een ijsvrije Oostzee en quasi sneeuwvrij Oost-Europa. Doordat er zo weinig muizen zijn , blijven de aantallen van gespecialiseerde soorten zoals velduil en grote zilverreiger ondermaats. En deze week kwam ook het bericht dat de arctische ganzen en zwanen een rampzalig broedseizoen hadden en er omzeggens geen jonge vogels zijn dit jaar.
Bij wat er wel overwintert, zijn dit al even de blikvangers :
– De sneeuwgorzen van Zeebrugge namen in de loop van de week toe tot 11 exemplaren.
– De strandleeuweriken van het Zwin hielden het wel netjes op 3 exemplaren .
– Minstens twee grote zaagbekken in vrouwtjeskleed, de ene op een kanaal in de omgeving van Brugge en de andere op zandwinningsputten (vooral de Stationsput, Eernegem)
– Rotganzen worden geregeld gezien op doortocht, maar blijkbaar blijven er enkele plakken : 1 in het Zwin, en een groepje van 12 rond de baai van Heist.
– Roeken hebben hun vaste overwinteringsplaatsen ingenomen in Oostkamp, Hertsberge, Ruddervoorde, Oedelem en Damme. Voorlopig topaantal is 23 stuks in Hertsberge.
– De bladkoning in het Sashul mag nu ook stilaan een overwinteraar (!) genoemd worden.
– Appelvinken (tot 15 exemplaren!) worden geregeld gezien in het centrum van St Andries.
– Grote groepen boomleeuwerik omgeving Zerkegem (21) en een overwintering van 24 exemplaren in het Maleveld.
Bij de standvogels beginnen de bosuilen zich te roeren : een merkwaardige locatie voor een roepende bosuil is het Brugs Begijnhof, waar de vogel zich blijkbaar niet stoort aan de horden eindejaarstoeristen…
De overblijvende bijzonderheden dag aan dag :
09/12 : ondanks een NO-wind, toch wat beweging boven zee : roodkeelduiker, grauwe pijlstormvogel en 11 drieteenmeeuwen. Tot 12 brilduikers op de Hoge Dijken, daar ook keep en sijs.
10/12 : een kleine zwaan in Knokke en 12 stuks op de bekende locatie in Oedelem, helaas geen blijvers…
11/12 : dwergmeeuw voorhaven Zeebrugge, 2 late regenwulpen Uitkerke, en een mooi groepje van 34 sijs in Beernem.
12/12 : veel kleine rietgans in Klemskerke maar ook honderden ten zuiden van Brugge, zelfs met overnachting (Moerbrugge) . Verspreid wel wat vuurgoudhaan in de duinbossen.
13/12 : prooiresten van een bokje in Zeebrugge, jagende velduil(en) op het strand van Zeebrugge, met ongeveer gelijktijdig blauwe kiek, buizerd, slechtvalk en havik is het Zwin weer het betere roofvogelgebied.
14/12 : een rode wouw in Jabbeke en hoogstwaarschijnlijk nog een andere in Burkel bij Oedelem. Straf zijn een voorbij vliegende ruigpootbuizerd in de Assebroekse Meersen en een smelleken in Aartrijke.
15/12 : klapper van de dag was beslist een bruine lijster in Uitkerke, die helaas niet hard kon gemaakt worden. Nog een geoorde fuut op de Hoge Dijken, een kleine strandloper in het Zwin, een rode wouw (wellicht niet dezelfde?) gezien achtereenvolgens in Varsenare, St. Andries en Knokke. Opvallend veel roodborsttapuiten werden opgetekend.
In de rubriek exotica liep vooral het vrouwtje buffelkopeend in de kijker, geregeld bijgestaan door een casarca (Caluwebroekvijver). Helemaal te gek was een mogelijke hybride Siberische taling x smient op de Hoge Dijken. Het Vijverhof was goed voor 14 mandarijneenden, al loopt die soort de kans om binnenkort exoot – af te zijn.
Tekst : Patrick Keirsebilck
Foto’s : Patrick Keirsebilck (rotgans, ruigpootbuizerd, smient, wilde eend + buffelkopeend, kleine rietgans, kleine zwaan)
Lay-out & publicatie : Steven D’haese